Psiholoski aspekti piramida-projekta iliti “Kako uvjeriti masu da krampa zadzabe?”

I dok se vecina nasih napora fiksira na oboravanje naucno nepotkrijepljenih teza o piramidama usred Bosne, jedan drugi aspekt ove histericne kampanje se nalazi podosta u sjeni. A to ne bi smjelo tako i da ostane. Naime, na stranici piramidasunca.ba se pod “Izvjestajima” nalazi i tekst psihologinje Nermine Vehabovic-Rudez s nazivom “Psiholoski Aspekti Projekta Bosanska Piramida Sunca”.

Elem, kada sam prvi put nabasao na ovaj tekst, sam odmah otisao u potragu za ovom gospodjom. Ne u smislu da je osobno sretnem, nego da nabavim informacije o njoj. A posto sam vec tri puta bio suocen sa cinjenicom da odredjenih gospodina i gospodja nema , iako su navedeni na oficijelnoj stranici, sam ovaj direktno “skoknuo u google” i prvo se htio osigurati, pa tek onda citati tekst.

Na svu srecu, doticna gospodja postoji i ima web-stranicu.

Na prvi pogled jedna sasvim obicna stranica neke psihologinje i zaista nemam sta puno kazati u vezi toga. I posto sam tada jos uvijek bio u nakani da “saznam” o cemu se radi, otisao sam na njenu link-listu i naisao na samo jedan link, koji vodi ka izvijesnom psihologu/psihijatru s imenom William Glasser.

Eh, posto sam ionako preopterecen s analizama Osmanagicevih iracionalnih teza, sam ovaj put direktno otisao na wikipediju i uzvukao informacije o doticnom gospodinu.

Evo sta sam, medju ostalom, nasao:

[…]His ideas which focus on personal choice, personal responsibility and personal transformation are considered controversial by mainstream psychiatrists[…]
[…]Last, but not least, he is notable because he warns the general public about his profession and the dangers therein.[…]
[…]and several publicatons advocating a public health approach to mental health versus the prevailing “medical” model.[…]

Dakle, sve u svemu, jedan vrlo specijalan pristup toj nauci. Svakako, ovdje ne zelim nadugo i nasiroko diskutirati o tome, posto nisam psiholog, ali nisam ni corav, pa da ne znam citati.

Eh, idemo dalje, sada analiziram tekst doticne pshiloginje i navodim najinteresantnije pojmove iz njega.

Tu se prica o “strahovima” zbog ne-ucestvovanja u iskopavanju, pa se onda pokusava objasniti, zasto su vodeci svjetski i bosanski naucnici odbili da prihvate Semirove fantazije kao istinite. Pa se cak i navodi da na kraju dolazi i do “opstrukcije” projekta. Uh, zaista zabavno, posto “opstrukcija” moze takodje da znaci, da ce neko nesto u fizickom smislu uciniti da ovaj iracionalni projekt ne ide do kraja. Valjda misli na to, da ce “antipiramidasi” poput mene vezati okopasa nekoliko kila dinamita i onda “hurraaaa ubit cu te Semire!”.

Eh, draga gospodjo psihologinjo, jedina opstrukcija, koja se sada vodi i ocitljiva je, je ona koju vi podrzavate pri zamagljivanju svijesti ovog naroda i kroz ove tekstove, koji sugeriraju da je ucestvovanje u besplatnom iskopavanju zemlje nesto “vrlo vazno i vrlo dobro za psihu”.

Idemo dalje, sljedeci pojam … “sram”.

Ovo bih, kao laik, mogao okarakterizirati kao neku vrstu “pranja mozga toplom vodom”, posto se na vrlo suptilan nacin zeli napraviti slika da nase drustvo se medjusobno glodje i sprjecava ucestvovati u “ovako velikom projektu”. Zaista, jedan vrlo perfidan nacin prikupljanja jeftine (besplatne!) radne snage. Ovim se, dakle, zeli zabiti kolac medju ljude, u smislu lakseg upravljanja. Kad neko s nedoumicama u vezi zablude o piramidama njen tekst procita, moze vrlo lahko dobiti dojam da ga u biti “drustvo zeli sprijeciti” da sudjeluje u nekom “velikom projektu”. I onda se kod ljudi, a pogotovo s naseg podneblja, stvara onaj tipican balkanski INAT. “Ma, pokazat cu ja vama, ko sam ja! Odoh ja sad kopati, pa kad izvadimo piramidu bit cu car i prvi u mahali!”.

Zaista perfidno, ali NEDOVOLJNO za ljude, koji su uvijek mislili SVOJOM glavom.

Eh, ako je zadnji pojam bio trava, onda je ovaj cisti heroin!

Radi se naime o poglavlju s nazivom“Zasto bi ucesce u projektu bilo dobro za nase mentalno zdravlje?”.

Dragi Boze, pa je li to nase drustvo BOLESNO, pa mu je potreban ovaj iracionalni projekat? Je su li Bosanci toliko sludjeni, da im je potrebno da zadzabe zrtvuju i kicmu i vrijeme da bi se izlijecili?

Nemam rijeci osim ove: preispitajte Vase osobne rijeci, draga gospodjo psihologinjo, prije nego druge nazovete psihickim slucajevima, kojima je, radi lijecenja psihe, potreban posao sa najmanjim utroskom inteligencije na svijetu: kopanjem!

Kratko receno: UZAS!

11 komentara

 1. hej pa fakat si debil!!! Čuš ljudi želje da pomognu
  u arheološkom projektu a ti pišeš takve naslove.
  Ako nevjeruješ u postojanje piramide onda se jebi
  ali dokazi su očigledni čak i za budalu poput tebe!!!

 2. Ti, Edheme, ili vec, ko god da si, bi stvarno trebao da se pozabavis samim sobom i svojom psihom.

  Da li sti arheolog, geolog, sedimentolog ili psihijatar ili psiholog ili sve to zajedno. Ako si obrazovan u svim oblastima i kompetentan da dokazujes, analiziras, donosis zakljucke, onda SVAKA TI CAST, ALI AKO NISI

  onda se STIDI…. i dobro se preispitaj, sta je tvoj stvarni motiv, i zasto u tebi ima toliko mrznje, ljubmore i bezobrazluka…. To nije zdravo

 3. Ja ovo u zivotu nisam vidio,koliko mrznje,energije da se dokaze da nesto nema,od strane ovih “zvanicnih” BiH arheologa,pa jos bolje ako nema,za vas,onda ga Semir pravo pusi,A L I ako ima,sta cemo onda ARHEOLOZI,ko ga onda glaba???A ovi dusebriznici,sto brinu o nasem napacenom narodu,koji dzaba kopa,su meni pravo sega,ima jos…

 4. Pa dobro covjek kaze,sto zabranjujete ako nema,a unistice se ,STA,nema starog grada,unisten je samo NEMAROM tih “ZVANICNIH” govana,zastitili,da se ne provali da oni u stvari nista nisu uradili a to su morali,ministar je trebao sastaviti neku nezavisnu komisiju koja ce reci ima ili nema,a ne kad su pitali onog alkoholicara IMAMOVICA,kako zna da tamo neme nista,on odgovara pa ja sam tamo rodjen,ne kaze smrad ja sam strucnjak ili neka karina,nego je rodjen mota,ma daj jebitese…

 5. Ocito je da je tebi neko dobro izaprao mozak toplom vodom,ta tvoja “briga” o napacenom narodu koji dzaba radi,pa 90% Bosne dzaba radi dok razni direktori ministri klepaju lovu,narod nema sta da jede,jedan od najpozitivnijih pteza u Bosni je upravo ovaj Semirov,gdje svako normalan zeli da se ukljuci,zato sto nas zanima sta je “tamo”,zar to nije dovoljan razlog za kopanje,nesto ima,to samo NEDOBRONAMJERAN,corav ne vidi,I onaj ALKOHOLICAR Lovrenovic,Imamovic,a oni strucnjaci,a oni nisu otkrili ,a oni …itd,itdEdheme,Edheme,CRNI Edheme….

Komentariši