Cuvajmo nasu pravu historiju, a ne ublehe

Da Bosna ima vrlo bogatu kulturu i historiju je vec odavno poznata cinjenica. Problem je dakle u tome, sto ne mislimo na to i radije dopustamo da nas u stilu americkih predizbornih kampanja razni bjelosvjetski prevaranti vuku za nos i objasnjavaju nam, sta bi nam trebalo biti vrijedno i u sta bi trebali da vjerujemo. U jednom novijem clanku poziva Jasho Jasarspahic sve “zainteresovane osobe koje posjeduju vrijedne i rijetke primjerke tradicionalnih odjevnih i ukrasnih predmeta – narodnih nošnji (jeleci, fermeni, dimije, bluze, anterije, ženske kape, papuče itd.), rađenih tehnikama veza, keranja, tkanja, pirlita, ili pletenja – da ih privremeno ustupe Zavičajnom muzeju Visoko radi prezentacijena izložbi “Narodne nošnje u BiH”.”

Odlicno da se neko sjetio i nase prave historije i da ne spominje svo kulturno blago nase zemlje kroz ovu suludu prizmu piramidiotizma. A jos ljepse je vidjeti da Jasho u jednom drugom clanku citira izvrsni clanak iz zadnjeg broja BH Dana u kome se konacno pojasnjava uloga, znanje i umijece nase omiljene pokretne reklame za BHTelecom, dr. Barakata.

Bravo Jasho, jos nije sve propalo i zaista treba biti dovoljno hrabar, pa da si mozes dozvoliti da u sred Visokog pises o ublehama (tj. Semirov potrcko dr. Barakat), a i o pravom historijskom naslijedju Bosne.

Isto tako se nadamo da cemo u skorijoj buducnosti citati clanke sa slicnim temama, koji ce biti pisani i od strane drugih novinara. Jedan covjek ne moze mijenjati sve, ne mogu mozda ni stotinu ljudi, ali neko mora da pocne sa promjenama. A najvaznija promjena je ona u sopstvenoj glavi.

10 komentara

  1. G. Osmanagić danas je bio domaćin gđi.Oliveri Miljaković, velikoj opernoj zvijezdi „Wienerstaatsoper“ (Bečke državne opere), koja je na bosansku piramidu Mjeseca stigla u društvu sa g. Andrei Rothom i opernim pjevačima iz BiH,

  2. Eh ja ne vjerujem u piramide. Samo kada sam vidio tebe, skontah da ima vecih ublehasa od onih koji rade tamo na iskopavanju. Ovaj posao koji ti ovdje radis, granici iskreno receno sa bolescu.

    Nemoj mi se uvrijediti ali fakat razmisli malo o ovome sto sam ti rekao.

Komentariši